Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

 

 

 Välkommen till Kennel Royal Ming´s 

Uppfödare av Yorkshireterrier och Chihuahua

 

 

 

 

 

 

2012 08 09

Idag blev min älskade Saga huggormsbiten

Sommaren var nästan till ända och vi skulle snart flytta hem från "Gäddis", allas vårt kära sommarparadis där hundarna har full frihet hela sommaren, när det plötsligt händer!

Det hemska som bara inte får hända inträffar. En stor huggorm bet min yorkshireterrier Saga när hon efter ett svalkande dopp i Vättern var på väg tillbaks till mej som väntade på klippan vid stranden. Jag hörde hur hon skrek och kastade sig bakåt, reflexmässigt tog jag Saga på armen, bar henne till huset för vård. Jag såg aldrig vad som hände men jag misstänkte det värsta när jag såg en droppe blod på hennes nos. Herregud, jag som haft yorkar i över 35 år, bott på Gäddis med dom  under 20 somrar och aldrig någonsin fått någon biten, stod nu inför det bistra faktumet ETT SKARPT

HUGGORMSBETT.......!

Jag fattade snabbt mina bilnycklar slängde mej i bilen efter att ha gett Saga kortison (mycket omdiskuterat om man skall ge eller inte, men jag har fått det av min veterinär för att ge vid ormbett och jag gav henne det - det gjorde i alla fall inte saken värre!) Väl framme hos veterinären fick jag rådet att åka hem igen och ta det lugnt "då du ju gett henne kortison kan jag inte göra mer, allt skulle nog snart bli frid och fröjd igen bara hon fick vara i stillhet" sa den trötte veterinären  som tog kungligt betalt men helst av allt nog ville slippa patienter och ha sin fikapause ifred!

Väl hemma igen gick jag tillbaks till vår strand. Fick syn på en gigantisk huggis, den låg där i solen... kvar på samma plats(!) och gottade sig som om ingenting hänt. Den såg ut som en jättekanelbulle på jäsning, glänsde i solen och var vacker trots allt. Förmodligen högdräktig då huggormen föder sina yngel på sensommaren.

Jag blev fullständigt skräckslagen och tänkte "att om DEN bitit min Saga så kanske det är på tiden att konsultera en annan veterinär!"

Sagt och gjort.  Två timmar senare är Saga under rådig behandling på underbara Valla Smådjursklinik i Linköping.

Väl framme efter 10 mils bilfärd är nu Saga mer lik en bullterrier än en york, hon skriker när jag smeker hennes huvud och verkar nu helst av allt vilja ge upp jordelivet vilken sekund som helst. Jag springer in med henne i mina armar.

På Valla är man kompetent och snabb. Hon undersöks, man tar blodprover och snart är hon under vård. Hon får smärtstillande och vätskebehandling för att späda ut giftet och blir givetvis inlagd. Ingen arytmi på hjärtat än så länge som tur är. Blodprovet visar leverpåverkan och hon har fruktansvärt ont. Hennes lilla kropp kämpar mot ormens gift. Under det första dygnet blev slemhinnan i hennes munhåla blåsvart, bröstkorg, armhåla och delar av frambenen fick ödem och hon blev blålila mest över allt på den lilla kroppen. Hon fick dessutom en kraftig ögoninflammation. Saga blev kvar i 3 dygn för vård och observation. 

Saga som har god kondition och är fysiskt stark, piggnar så småningom till så pass att jag får hämta henne för eftervård hemma med strikt vila de närmsta veckorna. Den första veckan efter bettet hade hon ont, var trött o håglös och utan matlust. Lite kräsen har man ju rätt att vara när man är sjuk. På Valla bjöds det på prinskorv och köttbullar, svårt att motstå hur dåligt man än mår, så det var bara att fortsätta med den menyn..... ett bra tag till tyckte Saga!

Tänk att det finns en klinik som så omtänksamt vårdar och pysslar om våra djur och sätter deras behov i focus.

Ett STORT TACK till Valla Smådjursklinik i Linköping för att ni alltid så proffsigt ställer upp för djuren. Ni svarar alltid i telefon, har jour, omtänksam personal som på kvällen dessutom skickar ett SMS med information om ditt sjuka djurs tillstånd. De har duktiga ansvarstagande veterinärer som varje dag ringer upp och meddelar vad som gjorts och hur det går.

Så vill vi djurägare ha det. Allt igenom kompetent, informativt och tryggt.

I dag är det nästa 3 veckor sedan detta hände. Jag och Saga har varit på Bista hos goa rara vet. Aramayis för att ta det sista blodprovet. Det är nu som jag skall få svar på huruvida Saga fått några bestående men av bettet eller inte. Lyckligtvis är alla prover helt normala och min underbara Saga är nu helt frisk igen och om möjligt ännu mera tillgiven än tidigare, tänk vad kloka våra hundar är, - de måste på något sätt förstå att man vill deras bästa när det smärtar som mest!

Skulle detta hända din hund, se till att fort komma under vård och uppsikt hos veterinär som även har tillgång till serum, snabb behandling kan vara livsavgörade. Bär din hund och håll den i stillhet. Köp aldrig rådet från någon "att det  går över om du gett kortison" - om jag gjort det är jag inte säker på att Saga hade levt idag. Behandling och smärtlindring bör ske enligt nya rön och SVAs rekommendationer.

  

 - NU Saga skall vi ut, kom, skynda dej, spring, hoppa och lek igen du är frisk och solen skiner
Vi sticker nu... du först jag kommer, skall bara ta på mej joggingskorna! - Du får återigen följa med flocken på långtur som du längtat så efter.  Åhh vad livet ändå är skönt!

-Dessutom skall du veta att din söta lilla valp Winnie från vårkullen blev BIR valp och BIG 3:a i går, kul va!

Gud vad jag älskar dej min tappra lilla Saga. Jag hatar heller inte ormar så länge dom inte bits!!

Inger

 12 09 20 Hur gick det sen?

PS  Ca 7 veckor efter bettet så faller Sagas vackra muschtaser och pälsen på halsen av strå för strå !!! Men som ett ljus i mörkret så ser jag ny "stubb" på dom kala fläckarna så pälsen kommer nog tillbaks även om det dröjer.

Den "trötte veterinären" har betalat tillbaks arvodet för det miserabla besöket!

  För övrigt så mår Saga riktigt bra igen och njuter av hösten och den ormfria tid vi nu stundar. DS

.

 Välkommen in på besök till oss!